Kalme communicatie

In communicatie is het belangrijk om rustig, aardig, respectvol, kalm en duidelijk te blijven. Ook al ben je het niet eens met iemand, gedraagt iemand zich niet netjes (bijvoorbeeld iemand dringt voor in de rij) of als jij niet netjes wordt behandeld ( bijvoorbeeld in een restaurant word je gewoon overgeslagen of iemand doet boos tegen je). Het heeft dan geen zin om je heel erg boos te maken en te gaan gillen tegen die persoon.  Degene zal alleen maar in verzet gaan,  proberen zijn of haar gelijk te halen en kwaad of nog kwader worden.  Degene heeft dus niets geleerd,  zal de situatie niet opnieuw bekijken,  geen excuus aanbieden en blijft bijvoorbeeld gewoon in de rij staan. Bij communicatie is er vaak sprake van ‘spiegelen’. Je beïnvloedt elkaar tijdens een gesprek qua sfeer en emoties. Dus kom jij boos over dan werkt dat als olie op het vuur bij de persoon die tegenover je staat. Die wordt ook boos en geïrriteerd. Maar als je kalm en vriendelijk blijft, dan blijft de ander dat vaak ook. En daarmee dan ook de hele situatie. Pas dan komt je boodschap over bij de ander. Ook zal degene wat onder de indruk (misschien zelfs wat verward) zijn van je vriendelijkheid en zelfvertrouwen. Dat wekt bewondering op. Daarmee neem je een beetje de overhand,  de leiding in het gesprek. Daarmee beheers je de situatie dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s